Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskankerBaarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere vijf jaar uit voor een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het onderzoek gebeurt via een uitstrijkje. Met dit onderzoek kan baarmoederhalskanker of een voorstadium vroeg ontdekt worden. Hierdoor wordt de kans groter dat behandeling succes heeft.
Gratis en vrijwilligDeelname aan dit bevolkingsonderzoek is vrijwillig en wordt u door de overheid gratis aangeboden. Dit geldt echter alleen als u het toegestuurde laboratoriumformulier meebrengt naar de praktijk. Indien u dit formulier kwijt ben geraakt, kunt u zelf een nieuw laboratoriumformulier aanvragen. Het opnieuw opvragen van een laboratoriumformulier kan rechtstreeks via Bevolkingsonderzoek Zuid, zie hiervoor de website
www.bevolkingsonderzoekzuid.nl - baarmoederhalskanker. U kunt hiervoor ook de praktijkassistente benaderen.
De uitnodiging en afspraakU ontvangt elke 5 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Na ontvangst van de uitnodiging maakt u bij de praktijkassistente een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Bij ons in de praktijk is het gebruikelijk dat de praktijkondersteuner het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn).
Wanneer u niet wilt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, kunt u dit kenbaar maken door de achterzijde van het toegestuurde laboratoriumformulier ingevuld en ondertekend (gratis) retour te zenden naar Bevolkingsonderzoek Zuid. Wanneer het om een eenmalige afmelding gaat, wordt u later weer gewoon opgeroepen. Indien het om een definitieve afmelding van het onderzoek gaat, ontvangt u geen uitnodiging meer.
Uitstel van het onderzoekWanneer wordt het onderzoek uitgesteld?
- Bij menstruatie. Houdt hiermee rekening als u een afspraak maakt.
- Als u zwanger bent of korter dan 6 maanden geleden bevallen. Stuur de achterzijde van het laboratoriumformulier retour naar Bevolkingsonderzoek Zuid, zij sturen u omstreeks 6 maanden na de (vermoedelijke) bevallingsdatum een nieuwe uitnodiging.
- Als u in de laatste 12 maanden een uitstrijkje heeft laten maken waarbij geen afwijkingen gevonden zijn. U ontvangt na retourneren van het laboratoriumformulier na 5 jaar weer een uitnodiging.
Bevolkingsonderzoek borstkankerVrouwen worden vanaf hun 50ste tot en met hun 75ste tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De oproepen lopen via de GGD en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden ontvangt u (en de huisarts) hiervan bericht. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder gebeuren moet.