Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. U kunt daardoor zomaar in de spreekkamer van een "vreemde" arts, een onbekende apotheek of op de huisartsenpost terecht komen. Dan kan het belangrijk zijn dat deze zorgverlener uw patiëntengegevens kan inzien. Hij of zij kan zich beter een beeld vormen van uw situatie als hij of zij weet heeft van ziektes in het verleden, uw medicijngebruik en eventuele allergieën op medicijnen. Daardoor is het wel nodig dat gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen collega's in de zorg. Daarvoor zitten de collega's in de zorg op Landelijk Schakel Punt (LSP).
Het Landelijk Schakelpunt is een zorginfrastructuur: een netwerk waar zorgaanbieders op kunnen aansluiten.
Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten raadplegen in elkaars systemen - 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het Landelijk Schakelpunt is hiervoor speciaal ontwikkeld en beveiligd.
Sinds januari 2013 is deze uitwisseling van informatie alleen mogelijk wanneer u daarvoor (schriftelijk) toestemming heeft gegeven. Onze huisartsenpraktijk werkt hieraan mee, omdat wij van mening zijn dat de mogelijkheid van goede informatie-uitwisseling een voorwaarde is voor goede zorg in waarneemsituaties.
Voor meer informatie kunt u hieronder een brochure over dit onderwerp downloaden of een filmpje bekijken met enige uitleg. U kunt ook meer informatie vinden op
volgjezorg.nlFolder

Filmpje
Hoe kan u toestemming geven voor uitwisseling van patiëntgegevens. Indien u ook van mening bent dat het belangrijk is dat in waarneemsituaties beschikt kan worden over uw patiëntengegevens verzoeken wij u zo spoedig mogelijk hiervoor toestemming te verlenen.
U kunt op drie manieren toestemming regelen:
Optie 1: zeg het tegen uw huisarts en apotheek
Optie 2: geef hen een ingevuld
toestemmingsformulierOptie 3: regel het online op
https://www.volgjezorg.nl/toestemmingHoe werkt het voor kinderen?Tot 12 jaar regelt één van de ouders (of wettelijk voogd) toestemming.
Van 12 tot 16 jaar regelen kinderen samen met één van de ouders toestemming.
Vanaf 16 jaar regelen kinderen zelf toestemming.